Cirkulära materialflöden och återvinning

Att arbeta cirkulärt innebär att material används så länge som möjligt, återvinns i slutet av sin livslängd och återförs till produktionen istället för att bli avfall. I en cirkulär ekonomi skapas värde genom effektiv resursanvändning, minskat svinn och smart materialhantering – något som gjuteriindustrin haft som grundprincip långt innan begreppet blev allmänt känt.

En naturligt cirkulär bransch

Gjuteriindustrin är i grunden en cirkulär verksamhet. Istället för att använda nytt råmaterial i varje produktion, baseras största delen av tillverkningen på återvunnet metallskrot – i svenska gjuterier används upp till 98 % återvunnet material.

Metall kan återvinnas i princip hur många gånger som helst utan att förlora sina egenskaper. Det gör gjutgods till ett långlivat och klimatsmart val.

Utöver metallen återvinns även andra material i processen. Exempelvis återanvänds gjutsand, som används för att forma godset, i flera cykler innan den tas om hand som avfall eller används i andra industriella tillämpningar.

Konkreta exempel från branschen

Branschen arbetar aktivt med att utveckla och förbättra sina cirkulära flöden genom forskning, innovation och samverkan. Här är några exempel på projekt som stärker den cirkulära förmågan:

HANS – Hållbar användning av naturlig sand

Ett forskningsprojekt som syftar till att optimera användningen och återanvändningen av gjutsand. Genom att förstå sandens egenskaper och livscykel bättre kan man öka återanvändningen och minska behovet av jungfrulig sand.

Variabel skrotgård – för bättre hantering av metallskrot

Detta projekt fokuserar på hur gjuterier kan hantera en mer osäker materialförsörjning genom bättre sortering och flexibel användning av skrot. Målet är att förbättra kvaliteten på skrotet och därmed säkerställa hållbara metallflöden i en föränderlig marknad.

META – Resurseffektiva gjuterier

META handlar om att utveckla nya metoder och tekniker för att minska spill, öka återanvändningen och förbättra processer ur ett helhetsperspektiv. Projektet har involverat flera svenska gjuterier och stärker branschens förmåga att arbeta långsiktigt hållbart.