Branschgemensamma projekt och innovation

För att möta framtidens krav på hållbarhet, konkurrenskraft och teknisk utveckling krävs samarbete. Svenska Gjuteriföreningen är en aktiv part i ett stort antal forsknings- och utvecklingsprojekt som syftar till att stärka gjuteriindustrins långsiktiga förmåga att leverera värde – både nationellt och internationellt.

Gjuteriföreningen främjar forskning och teknikutveckling

Svenska Gjuteriföreningen är en aktiv aktör i att driva och stödja forsknings- och utvecklingsprojekt med tydlig industrinytta.

Vi fokuserar särskilt på insatser med högre teknologimognadsgrad (TRL), där resultaten ligger nära implementering i produktion.

Vi finansierar också teknisk utveckling som är svår att få statlig finansiering för men som är avgörande för att stärka konkurrenskraften i den svenska gjuteribranschen. Detta kallar vi G-projekt. 

Tillsammans med våra medlemsföretag medverkar vi i forskningsprojekt som finansieras externt, både nationellt och internationellt.

Genom att samla medlemsföretag, forskningsaktörer och finansiärer driver vi projekt inom områden som:

•    Hållbara material och cirkulära flöden
•    Energieffektivisering och klimatneutralitet
•    Processoptimering och digitalisering
•    Kompetensförsörjning och arbetsmiljö

Samverkan i ett större sammanhang

Impact Innovation är nästa generations strategiska innovationsprogram i Sverige, initierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Programmet syftar till att möta stora samhällsutmaningar och skapa global konkurrenskraft genom samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor, akademi och civilsamhälle.

Två av de utvalda programmen ligger särskilt nära gjuteribranschens behov:

  • Net Zero Industry – fokuserar på att accelerera industrins omställning mot klimatneutralitet.
  • Swedish Metals & Minerals – främjar hållbara värdekedjor för metaller och mineral. Här är Svenska Gjuteriföreningen en direkt part i programkonstruktionen och har en viktig roll i branschens representation. 

Utöver detta är vi fortsatt engagerade i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material, som möjliggjort en lång rad projekt med direkt relevans för gjuteriföretag – exempelvis kring materialutveckling, återvinning, digitalisering och energieffektivisering. Metalliska Material avslutas 2026. 

Swedish Metals & Minerals – en kraftsamling för framtidens metallförsörjning

Svenska Gjuteriföreningen deltar aktivt i Swedish Metals & Minerals, ett av Sveriges största innovationsprogram inom Impact Innovation.

Programmet samlar aktörer från hela värdekedjan – från gruvdrift till materialanvändning – med målet att möjliggöra en hållbar och robust försörjning av metaller och mineral som möjliggör samhällets gröna omställning.

Swedish Metals & Minerals drivs i nära samverkan mellan industri, akademi och myndigheter, med fokus på:

  • teknisk innovation
  • social hållbarhet
  • policyutveckling
  • internationellt samarbete

Programmet samordnas av Jernkontoret och utgör en gemensam plattform för forsknings- och innovationsinsatser inom metallindustrin. Här formuleras gemensamma prioriteringar och skapas förutsättningar för fler tvärindustriella projekt.

Svenska Gjuteriföreningens engagemang säkerställer att gjuteriindustrins behov och möjligheter får genomslag i bredare satsningar – särskilt inom hållbarhet, digitalisering och kompetensförsörjning.

Övriga parter i programmet är bland andra:
Svenskt Aluminium, Swemin, LTU Business och Sustainable Steel Region.

Exempel på aktuella projekt

  • CASTwell – vägar mot nettonoll-gjuterier
  • REVÄR – energieffektiv värmebehandling av stålgjutgods
  • HANS – ökad återanvändning av gjutsand
  • META – resurseffektiv produktion i svenska gjuterier
  • Variabel skrotgård – flexibilitet i en osäker materialförsörjning
  • Smältoperatör stål – kursutveckling för stålgjutning
  • TIA-projektet – branschgemensamma skyddsronder och arbetsmiljöverktyg

Flera projekt har även resulterat i riktlinjer, digitala verktyg, utbildningsinsatser eller konkret teknikutveckling.

En samverkande bransch

Föreningens roll är att identifiera behov, initiera samarbeten och skapa en neutral plattform där företag kan dela kunskap utan att kompromissa med konkurrens. Vi fungerar som länk mellan industrins verklighet och forskarnas innovationskraft – och verkar för att resultaten sprids brett till medlemmar och andra intressenter.