Föreningen är en av initiativtagarna till Gjuterihandboken – ett digitalt kunskapsmaterial som används av yrkesskolor, företag och utbildningsanordnare. Vi samarbetar också med högskolor och forskningsinstitut för att säkerställa att utbildningar matchar industrins behov.
Gjutmagistern
Svenska Gjuteriföreningen samverkar också med högskolor och forskningsinstitut för att skapa specialiserade och högkvalitativa utbildningar för yrkesverksamma i branschen.
Ett exempel är det avslutade projektet Gjutmagistern 3.0 vid Jönköping University, som utvecklat flexibla och anpassningsbara kurser för ingenjörer och tekniker i industrin. Kurserna kombinerade distansstudier med tillämpade moment i samverkan med företag, vilket gjorde dem både tillgängliga och branschnära.


CIRCUMET
Ett annat initiativ från Jönköping University är CIRCUMET – ett internationellt utbildningskoncept som fokuserar på cirkulära materialflöden och hållbar produktionsteknik. Programmet riktar sig till yrkesverksamma och kombinerar kunskap om material, produktion och återvinning, med tydlig koppling till industrins behov.
RISE
Utöver högskolesamarbeten erbjuds också ett brett kursutbud inom gjuteriteknik via RISE. Kurserna spänner över områden som form- och kärntillverkning, gjutfel, processoptimering och metallurgi – och riktar sig till såväl operatörer som tekniker och kvalitetsansvariga. Kurserna är både teoretiska och praktiska och kan skräddarsys efter företags specifika behov.

Design för gjutning – interaktiv modell
Att konstruera en komponent som ska gjutas kräver både teknisk förståelse och smarta val i ett tidigt skede. Genom att anpassa designen för gjutprocessen kan man uppnå högre kvalitet, bättre hållfasthet, lägre materialförbrukning och minskad miljöpåverkan.
Svenska Gjuteriföreningen har därför tagit fram en interaktiv 3D-modell som hjälper konstruktörer, tekniker, produktutvecklare och studenter att förstå vad som är viktigt att tänka på vid utformning av gjutna komponenter. Modellen visar vanliga fallgropar och hur små förändringar kan ge stor effekt – både tekniskt och ekonomiskt.
Med modellen kan du:
- Utforska hur geometriska val påverkar gjutbarheten
- Lära dig undvika gjutfel och inbyggda spänningar
- Optimera godstjocklek, övergångar och ytformer
- Förstå hur konstruktionen påverkar formfyllning och kylning
Ny utbildning på gång - smältoperatör
För att stärka kompetensförsörjningen även inom stålgjutning har Svenska Gjuteriföreningen under 2025 initierat ett nytt projekt tillsammans med RISE: smältverksoperatör – stål. Målet är att utveckla en kurs som rustar operatörer för det högt specialiserade arbete som krävs vid smältning och hantering av stål. Utbildningen ska täcka in både teori och praktik och ge deltagarna en gemensam, kvalitetssäkrad kunskapsbas.
Genom dessa insatser visar branschen att den inte bara möter dagens kompetenskrav – utan också investerar i framtidens kunnande.

Digital kurs: Energismarta gjuterier
Nu finns det en kostnadsfri webbkurs i energieffektivisering som riktar sig till gjuterier. Energimyndigheten och Gjuteriföreningen har tillsammans tagit fram den interaktiva utbildningen där deltagarna får lära sig att använda företagets energi på ett smartare sätt.
Kursen ger grundläggande kunskaper i energifrågor och ett stöd för att komma igång med energiåtgärder. Med ett interaktivt innehåll bestående av kortare filmer, övningar och kompletterande texter är det lätt att ta sig igenom utbildningen, och den kan genomföras var som helst, när som helst. Kursen innehåller bland annat:
- konkreta energitips
- förslag på genomförande
- handfasta råd om hur företaget på ett övergripande sätt kan arbeta för att minska energianvändningen.
Kursen passar både de gjuterier som är nybörjare och de som redan har kommit en bit på vägen i sitt energiarbete.

![]()
Att jobba medvetet med energifrågor har medfört att vi minskat vår energi-förbrukning med 19% under 3 år. Och mer ska det bli när vi börjar få utväxling av de övriga energi-besparingsåtgärder vi satt igång. Energislöserierna är nog ett av de största slöserierna ett gjuteriföretag har. Här finns mycket MWh och pengar att spara och energigruppen är kanske den bästa förbättringsgrupp vi startat upp!
![]()
Energimyndigheten har tillsammans med Svenska Gjuteriföreningen tagit fram en lättillgänglig webb-utbildning som med sitt viktiga innehåll hjälper branschens företag att inte bara bli mer energieffektiva utan även bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Det moderna uttrycket och den pedagogiska innehållet gör utbildningen lättsam och tillgänglig för alla.

Bild ifrån Energimyndighetens Kunskapsportal
Stöd för att energieffektivisera
Webbutbildningarna ingår i projektet Nätbaserat lärande och finansieras av Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden via det Nationella regionalfondsprogrammet. Genom programmet stöttar Energimyndigheten små och medelstora företag i arbetet med att effektivisera sin energianvändning, och stödjer övergången till en koldioxidsnål ekonomi.
Inom programmet finns ett antal fler projekt läs mer på www.energimyndigheten.se/smf
Sedan tidigare finns webbkurser för teknikföretag, hotell, restauranger, installatörer, livsmedelsföretag, trä- och möbelbranschen, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar samt fordonsverkstäder.